domingo, 23 de marzo de 2014

Tasca 10: Visita al metge

Cada cop que anem al metge, es realitza un document anomenat història clínica. Aquest document està format per l'anamnesi, l'exploració, el diagnòstic, el pronòstic i la indicació terapèutica.

-Anamnesi: La paraula anamnesi prové del terme grec ἀνάμνησις, que vol dir record. És el procés que realitza el metge quan recopila tota la informació que proporciona el pacient. Per exemple, es quan un pacient va al metge i li diu que té molta tos, i li costa respirar.

-Exploració: la exploració física o examen físic és el conjunt de procediments que realitza el metge al pacient, basant-se en l'anamnesi. En el pacient anterior, el metge procedirà a explorar el sistema respiratori.
Exploració mèdica


-Diagnòstic: Un cop el metge ha realitzat l'exploració, realitza el diagnòstic, en el qual identifica la malaltia que té el pacient. En el pacient anterior, el metge li diagnostica una bronquitis.

-Pronòstic: són el conjunt de dades que posseeix la ciència mèdica sobre la probabilitat de que passin determinades situacions en el transcurs del temps de la malaltia. Es pot expressar de forma qualitativa o quantitativa. En el cas del pacient anterior, el metge li diria: Vostè té una bronquitis lleu.

-Indicació terapèutica: és quan el metge li diu al pacient el tractament que ha de realitzar per a curar la malaltia, tant pot ser un tractament amb medicaments, o una operació... Al pacient anterior, li receptaria un antibiòtic específic, una aspirina per alleujar el malestar, i altres medicaments per ajudar a respirar millor, com un inhalador.
Inhaladors per a la bronquitis

Exemple d'una visita mèdica:


viernes, 7 de marzo de 2014

Tasca 9: Virus i Vacunes

-Què és un virus?
La paraula virus prové del llatí, i vol dir toxina/verí. Un virus és un agent infecciós que només és capaç de reproduir-se mitjançant les cèl·lules d'un ésser viu. Els virus no són considerats éssers vius, ja que no creixen, no es reprodueixen, no s'alimenten, no es mouen i no tenen sensacions, però si que tenen la capacitat de mutar. Estan formats per una unitat d'ADN (que els serveix per a que la cèl·lula infectada fabriqui més partícules idèntiques), un embolcall, i una sèrie de proteïnes sobre l'embolcall (tenen la funció de traspassar les barreres de les cèl·lules i arribar al centre de la cèl·lula per infectar-les, són com una espècie de clau).
Virus de la grip
-Què són les vacunes?
Són un preparat d'antigens que un cop dins de l'organisme provoca una sèrie d'anticossos que serveixen de protecció contra un determinat virus. L'organisme genera una "memòria immunitària" que produeix la defensa contra el virus atacant.

-Quines vacunes s'han de posar?
2 mesos: Diftèria, Tètanus, Tos ferina, Poliomielitis, Haemophilus influenzae tipus B, Hepatitis B, Malaltia Meningocòccia tipus C.
4 mesos: Diftèria, Tètanus, Tos ferina, Poliomielitis, Haemophilus influenzae tipus B, Hepatitis B.
6 mesos:Diftèria, Tètanus, Tos ferina, Poliomielitis, Haemophilus influenzae tipus B, Hepatitis B, Malaltia Meningocòccia tipus C.
12 mesos: Xarampió, Rubèola, Parotiditis.
15 mesos: Malaltia Meningocòccia tipus C.
18 mesos: Diftèria, Tètanus, Tos ferina, Poliomielitis, Haemophilus influenzae tipus B.
4 anys: Xarampió, Rubèola, Parotiditis.
4-6 anys: Diftèria, Tètanus, Tos ferina.
12 anys: Hepatitis, Varicel·la (només si no s'ha rebut anteriorment i no s'ha passat la malaltia) i el Virus del Papiloma humà VPH (només a les noies).
14-16 anys: Diftèria, Tètanus.
40 anys: Diftèria, Tètanus.
65 anys: Diftèria, Tètanus.
Calendari català de vacunació. Cada vacuna serveix per a lluitar contra el virus amb el nom de la vacuna. Jo porto posades totes aquestes vacunes fins als 16 anys.