lunes, 2 de diciembre de 2013


Tasca 5: Mapa estelar.

Tal com està situada Tarragona (hemisferi nord de la Terra), a l'hivern veiem la constel·lació d'Orió i la de l'Escorpi a l'estiu. A l'hemisferi sud passa al contrari.
Orió (captura)
Cranc (captura)


El Cranc, es la meva constel·lació: 
Cranc (captura)
I per finalitzar, avui la fase lunar era lluna nova (no es veu la lluna).
Foto feta desde casa

Panoràmica feta desde casa

miércoles, 13 de noviembre de 2013

Tasca 4: Constel·lacions

Hi han moltes constelacions, però parlare de la constel·lació Cranc, ja que segons el Zodíac és la meva constel·lació.
El Cranc és una de les dotze constel·lacions del Zodíac. Les seves estrelles són febles i està situada pel camí on passen el Sol i els planetes. Antigament als mapes antics, aquesta zona del cel hi apareixia un cranc (de riu o de mar), però la posició de les estrelles no s'assembla.
Aquesta constel·lació es famosa perquè conté una de les constel·lacions més esplèndides de l'univers, anomenada M44 pels astronoms, o El Pessebre, popularment.
L'M44 és visible a ull nu (si les condicions atmosfèriques són bones) i està integrat per unes 300 estrelles a més de 500 anys-llum de la Terra. Aquestes estrelles es van formar a partir d'una nebulosa.

martes, 29 de octubre de 2013

Tasca 3: Qüestions de l'univers.

Cronologia de les teories de l'univers:

Teoria de Tales de Mileto (625 a.C - 547 a.C): Tales pensava que la Terra era un planeta pla, i que era el centre de l'univers, és a dir,tots els astres giraven al voltant de la Terra.

Teoria Geocèntrica: la teoria geocèntrica va ser formulada per Aristòtil, pero la coneixem avui en dia gràcies a Ptolomeu. Semblant a la teo ria de Tales, diu que la Terra és el centre de l'univers.

Teoria Helicocèntrica: feta per Copèrnic, el Sol és el centre de l'univers i tots els astres giren al seu voltant de forma circular. Kepler va aportar que el moviment al voltant del Sol no era orbital circular uniforme, sino que les òrbites eren el·lipsis.

Teoria de la relativitat: Formulada per Albert Einstein. Diu que tot es relatiu, fins i tot el temps.

Teoria de Hawking: Segons Hawking, els forats negres van ser la causa de tota la matèria de l'Univers.

On trobem el cinturó d'asteriodes? Hi ha algun més?

És una regió ocupada per un gran nombre de cossos anomenats asteroides. Es situa a les òrbites entre els planetes Mart i Júpiter, entre 2,06 i 3,65 UA. També podem trobar molt pròxims a la Terra, i els Troians, situats a prop dels punts de Langrange de Júpiter.


Què va passar durant el Big Bang?

És una de les teories més vàlides de la creació de l'univers. Es suposa que fa milions a produïr l'explosió d'un punt molt petit, però molt dens. Aquesta explosió va alliberar grans cuantitats de gas i pols còsmica
A mesura que l’explosió s’expandeix, es formen les dimensions i el temps. Els gasos s’han congelat al llarg del temps, i han format les estrelles, i la pols cósmica ha format els planetes, els asteroides…

Animació flash del Big Bang (instruccions):
Moure la barra verda de comandament per anar endavant i endarrere del temps, i clicar a la fletxa verda de l'event per veure informació.

sábado, 12 de octubre de 2013

Tasca 2: Explicació motor d'explosió

Motor 4 temps d'un Audi A5/S5 170 CV
Fotografia extreta de www.motorpasion.com
Un motor d’explosió és aquell que transforma energia tèrmica en energia mecànica. Avui en dia quasi tots els automòbils utilitzen un motor d’explosió de quatre temps. Un motor de quatre temps té quatre etapes de funcionament, i no s’ha de confondre amb un motor de quatre cilindres. Principalment es diferencien dos tipus de motors d’explosió.
-Dièsel: Utilitzen dièsel com a combustible. El dièsel provoca l’explosió a pura compressió, té més potència, però menys velocitat.
-Gasolina: Utilitzen gasolina com a combustible. Necessita una bugia per provocar l’explosió, arriba a més velocitat, però té menys potència.

Parts principals d’unt motor:
Parts d'un motor.
Extreta de www.aprendemostecnologia.org
-Arbre de lleves: s’encarrega de fer la carburació, d’introduir el combustible i expulsar-lo.

-Vàlvules o pistons: aquí és on es produeix l’explosió, i a traves d’un mecanisme biela-manivela transforma el moviment rectilini en moviment circular.

-Cigonyal: Uneix tots els pistons, de manera que treballin de forma conjunta. Transmet l’energia circular a les rodes.

Funcionament de les quatre fases d’un motor:

-Admissió: El pistó baixa i entra la mescla de combustible i aire.

-Compressió: El pistó puja i comprimeix el combustible mesclat amb aire.

-Explosió:  El pistó arriba al màxim del recorregut. Si és un motor dièsel es produeix l’explosió per pressió, i si és de gasolina, una bugia fa una guspira que produeix l’explosió. Llavors el pistó baixa amb molta força, produint el moviment circular.

-Escapament:  El pistó torna a pujar, però ara la mescla surt mitjançant la vàlvula d’escapament. 

Per finalitzar, deixo un vídeo molt interessant de com està ensamblat un motor de quatre temps.

domingo, 6 de octubre de 2013

Tasca 1: Top ten fotogràfic

TASCA 1: TOP TEN FOTOGRÀFIC

E. Javier Olucha


Muntanya erosionada: Gràcies als moviments interns de la Terra, originats pel calor i el moviment del magma, han produït que les plaques tectòniques de la terra es col·loquin una per damunt d'una altra, formant les muntanyes. Un cop formada la muntanya, l'aigua de la pluja que ha anat caient damunt de la muntanya durant moltíssims anys, a format l'erosió.

Coure: El coure va ser un dels primers metalls utilitzats pels humans. Avui en dia és el tercer metall més consumit al món. Té molt bona mal·leabilitat i es un dels materials més conductors. Molts compostos metàl·lics es fan amb coure. Per exemple, el bronze, fet de coure i estany.

Posta de sol: El Sol és l'estrella més important per als éssers humans. És el nucli del nostre sistema de planetes (sistema solar) i gràcies a ell podem viure a la terra. Els principals moviments de la Terra són el de translació i el de rotació. El moviment de translació fa que la Terra doni voltes al voltant del Sol, en forma d'el·lipse. Gràcies a aquest moviment tenim les quatre estacions. El moviment de rotació fa que la Terra doni voltes sobre si mateixa. Gràcies a això tenim dies i nits. A la fotografia podem veure la Terra moments abans de fer-se de nit.

Vegetació: Els vegetals són molt importants per a la vida, ja que al fer la fotosíntesi produeixen oxigen, necessari per a la vida animal. Són de color verd gràcies a la clorofil·la, substància que ajuda a fer la fotosíntesi. La fotosíntesi consisteix en agafar els nutrients del sol per a produir energia per a la planta. Durant aquest procés la planta expulsa l'oxigen. El vegetal també necessita aigua i els minerals del sòl per sobreviure.

Transportador: Aquesta màquina que podem contemplar a la fotografia es diu transportador. La seva funció és transportar persones i objectes d'una banda a l'altra d'un riu, llac, precipici... Aquest transportador té un disseny molt estètic. La cabina penja de cables que l'uneixen amb el carril. Al carril hi ha un mecanisme que mou la cabina utilitzant motors. Segurament s'utilitza com a atracció turística.

Muntanya erosionada al mar: Com he redactat abans, primer es forma la muntanya gràcies al moviment de les plaques tectòniques de la Terra. Com que aquesta massa rocosa és al mar, la seva erosió es duu a terme gràcies a l'impacte de les onades. A més a més, el material de la massa rocosa té unes propietats especials per a poder-se erosionar d'aquesta manera.

Zebra: La zebra és un animal mamífer. Es coneixen com a zebra tres especies pròpies d’Àfrica: la zebra comú, la zebra de Grevy i la zebra de muntanya. Té una morfologia similar a la dels cavalls, però son més petites. Poden arribar a pesar uns 450 kg.

Onades: Una onada és una onda d’aigua que es desplaça per rius, mars, llacs... Principalment es formen a causa del vent. Quan passa el vent, gràcies a la fricció amb l’aigua, produeix un arrossegament de les aigües. Llavors l’aigua comença a formar rugositats. Un cop les rugositats estan formades, el fregament és major i es produeixen les onades. També hi han altres factors que influeixen en la formació d’onades, com la força superficial de l’aigua, la gravetat, els corrents marítims...

Manada d’animals: No tots els animals van en grup. Per exemple, els cocodrils, les aranyes o les sargantanes són animals que viuen aïllats de les altres espècies. En canvi, hi ha uns altres éssers vius que necessiten viure en companyia, per a una supervivència més fàcil. Un clar exemple som nosaltres, els éssers humans. A la fotografia podem veure una manada que segurament està migrant a causa de les condicions meteorològiques.

ADN: Aquesta última imatge és la representació gràfica de l’ADN. L’ADN és un àcid nucleic que conté les instruccions i la informació genètica de qualsevol ésser viu. És el que determina l’espècie, el color de la pell, la forma de l’ésser viu... Conté informació per a la producció d’altes cèl·lules, proteïnes... També és el responsable de la transmissió hereditària dels éssers vius.